Handhygiëne in ziekenhuizen

CitroenAir — Hygiëne

In ziekenhuizen bestaat veel onduidelijkheid over handhygiëne. Onder handhygiëne wordt verstaan: handreiniging, handdesinfectie en handverzorging met handcrème. Handhygiëne wordt beschouwd als de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht van micro-organismen, van medewerkers in de gezondheidszorg naar patiënten, te verminderen.

Handreiniging is het verwijderen van vuil met water en zeep. Handreiniging wordt toegepast bij zichtbaar verontreinigde handen. Hiermee wordt een deel van de transiënte flora ook meegenomen. De reductiefactor van handreiniging ligt echter duidelijk lager dan bij handdesinfectie.

Handdesinfectie is het door middel van handalcohol snel reduceren van de transiënte én residente flora die op de handen aanwezig is. Het voordeel van handdesinfectie is dat er geen wasgelegenheid aanwezig hoeft te zijn. Een dispenser met handalcohol is voldoende, zodat er in elke ruimte gemakkelijk een voorziening kan worden aangebracht.

Handverzorging is het verzorgen van de handen. Dit wordt gedaan door middel van een crème, zodat uitdroging en kloofvorming wordt tegengegaan.
Met name voor handdesinfectie zijn een aantal richtlijnen, zodat maximale hygiëne kan worden gewaarborgd. Dit zijn de zogenaamde WIP-Richtlijnen, die zijn opgesteld door de Werkgroep Infectiepreventie (WIP).

Toepassen handhygiëne

Pas handhygiëne toe op de volgende vijf momenten bij patiëntgebonden werkzaamheden:

 1. Voor handcontact met de patiënt – op het moment dat u de patiënt benadert voordat u hem of haar aanraakt.
  Uitzondering: Dit handhygiëne moment is niet nodig als u handhygiëne hebt toegepast na beëindiging van handcontact met de vorige patiënt en geen contact hebt gehad met de omgeving;
 2. Direct voor het uitvoeren van schone en aseptische handelingen;
 3. Direct na mogelijk handcontact met lichaamsvloeistoffen en na het uittrekken van handschoenen;
 4. Na handcontact met de patiënt. Dit na elk handcontact en op het moment dat u de patiënt verlaat;
 5. Na ieder handcontact met de directe omgeving van de patiënt, dus ook als u geen handcontact met de patiënt gehad heeft.

Zeepdispenser VUmc Amsterdam

Dispenser in uitslaapkamer Ziekenhuis Regio Noord-Holland

Handreiniging of handdesinfectie?

Handreiniging
Bij handreiniging wast u de handen met water en zeep. Dit gebeurt in de volgende gevallen:

 • Bij zichtbaar vuil;
 • bij plakkerig aanvoelen;
 • Na bezoek aan het toilet;
 • Na neus snuiten en hoesten.

Motivatie: met water en zeep worden de handen gereinigd.

Handdesinfectie

 • Pas bij niet-zichtbaar verontreinigde handen bij voorkeur handdesinfectie toe. Een handalcohol heeft geen reinigende werking en is daardoor alleen werkzaam op niet-zichtbaar verontreinigde handen.
  Uitzondering: handalcohol heeft nauwelijks effect op de sporen van Clostridium difficileen op Norovirus, terwijl door het wassen de micro-organismen van de handen afgespoeld worden. (Zie de WIP-richtlijn: Clostridium difficile.)Motivatie: Handdesinfectie heeft de voorkeur boven handreiniging, omdat het meer huidvriendelijk is en handalcohol een grotere kiemreductie geeft. Ook is men bij desinfectie niet afhankelijk van een wastafel, aangezien er geen water bij nodig is. Dit levert tijdwinst op.
 • Pas altijd handdesinfectie toe voorafgaand aan het uitvoeren van schone en aseptische handelingen.
  Toelichting: soms heeft desinfectie niet alleen de voorkeur, maar is desinfectie in verband met betere kiemreductie ook noodzakelijk om het risico op een zorginfectie bij de patiënt te verminderen.
 • Pas na het wassen met water en zeep géén handdesinfectie toe.
  Motivatie: Dubbele handhygiëne is een grote belasting voor de handen.

Materiaal

Met name aan de dispensers worden een aantal eisen gesteld. Deze eisen hebben een hoge prioriteit en vooral de ziekenhuishygiënistes zijn hier erg fel op. De volgende eisen worden gesteld:

 • Alle vaste dispensers moeten voorzien zijn van een elleboogbediening;
 • Ze moeten zo zijn geconstrueerd dat de inhoud niet kan worden besmet;
 • Er mogen geen systemen worden gebruikt met een navulbaar reservoir.

De voorkeur gaat uit naar systemen die gebruik maken van wegwerpbare flessen.
Bekijk hier de dispensers die aan deze richtlijnen voldoen.

 

Reageer hieronder met uw ervaringen, verhalen en verbeteringen!
Elbert van Steenbergen, Citroen-Air

CitroenAir voor totaaloplossingen in hygiëne

Als projectinrichter stellen we in overleg met u en/of uw installateur en architect een compleet plan op. Daarbij vormen uw wensen ten aanzien van functionaliteit en design het uitgangspunt.

Dankzij ons uitgebreide assortiment, kunnen we altijd eenheid in uitstraling realiseren. Ervaren monteurs dragen zorg voor de vakkundige montage. Wilt u gebruik maken van de expertise van een van onze medewerkers? Neem dan contact op met onze Klantenservice.
Telefonisch te bereiken via +31 (0)318 59 29 30 (alle werkdagen van 8:30 – 17:00 uur)

Wij gaan graag met u in overleg en pakken het project volledig voor u op, van concept tot realisatie. We doen dit uiteraard in heel Nederland, maar ook in België en (in overleg) Duitsland.

Betalen op factuur