Het ontwerp-icoon HEWI Systeem 111

Merken 27 oktober 2022 CitroenAir

Systeem 111 van HEWI is een designicoon onder de deurkrukken – het bedrijf uit Bad Arolsen heeft er designgeschiedenis mee geschreven. De ergonomische vorm en de karakteristieke kleuren maken System 111 tot een klassieker in de architectuur.

De duurzame kwaliteit wordt gegarandeerd door het stalen binnenwerk en de geavanceerde technologie. Kenmerkend is ook het glanzende polyamide oppervlak, dat nog steeds zeer gewaardeerd wordt om zijn uitstekende eigenschappen. Het maakt elke deur tot een visuele blikvanger.

HET DEURKRUKSYSTEEM 111: VOORDELEN VAN POLYAMIDE

Sinds 1957 is het gebruik van de kunststof polyamide voor bouwbeslag typisch. Het grote voordeel is dat zowel het materiaal als het eindprodukt in slechts één arbeidsgang kunnen worden vervaardigd. Dit gebeurt in de vorm van polymerisatie van korrels, die in een holle matrijs worden geplaatst. De hendel van het System 111 heeft interessante kenmerken: Dankzij het polyamide is het slijtvast, chemisch resistent, antistatisch en gemakkelijk te reinigen. Dit laatste is vooral belangrijk voor de hygiëne. Polyamide is bovendien verkrijgbaar in veel verschillende kleurvarianten; HEWI produceert de 111 in in totaal 16 kleuren. Dit betekent dat u altijd de juiste kleur bij het bestaande interieur kunt vinden. Desgewenst kunnen met de kleurkeuze ook bewust accenten op de deur worden gezet.

HET FABRICAGEPROCES VAN DE DEURKRUK

Polyamide deurkrukken zoals Systeem 111 worden meestal gegoten onder een druk van ca. 200 bar. In tegenstelling tot bijvoorbeeld stalen grepen ontstaat het glanzende oppervlak niet door polijsten en slijpen, maar al tijdens het fabricageproces. Polyamiden worden verwerkt tussen 230 en 280 graden. Brandbare gassen ontstaan pas vanaf ongeveer 450 graden. Daarom worden polyamidedrukkers vaak gebruikt op plaatsen waar hoge eisen worden gesteld aan de brandwerendheid van producten. Polyamide is niet alleen een populair materiaal voor hendelgrepen, maar wordt ook in grote hoeveelheden verwerkt tot vezels. Polyamiden behoren ook tot de belangrijkste technische thermoplasten.

INVLOED VAN DE BAUHAUS-STIJL

De 111 is vandaag de dag – meer dan 50 jaar na zijn ontwikkeling – nog steeds erg populair. Bijna iedereen heeft wel eens een System 111 deurkruk in de hand gehad. Zijn grote populariteit dankt hij aan zijn eigentijdse, tijdloze design en zijn tot het wezenlijke gereduceerde vormentaal. De bewuste omgang met kleur verbindt Systeem 111 sterk met Bauhaus. Bauhaus staat voor visie en vrije geest. Kunst en techniek vormen een eenheid in de Bauhaus-filosofie. Aanvankelijk beïnvloed door het expressionisme en de beweging De Stijl, zochten de Bauhaus-ontwerpers naar nieuwe technieken en vormen. Er werden nieuwe productiemethoden ontwikkeld en nieuwe materialen gebruikt. Met de 111 heeft HEWI een stuk architectuurgeschiedenis geschreven: Systeem 111, in 1969 ontworpen door Rudolf Wilke, overtuigt ook nu nog talrijke architecten en planners. Het is vele malen gekopieerd en toch is het origineel – vooral qua kwaliteit – nooit geëvenaard. Wie Systeem 111 kent, weet ook wat de kwaliteitsverschillen zijn met andere producten. Een onmiskenbaar kenmerk van Systeem 111 is het verborgen HEWI-stempel. Deze bevindt zich aan het uiteinde van de hendel tegenover het deurpaneel. Het reliëf is gemakkelijk met de vingers te voelen. Het getal onder het verborgen HEWI-logo geeft de diameter van de deurkruk aan.

SYSTEEM 111 ONDERSCHEIDT ZICH DOOR ZIJN VERSCHEIDENHEID AAN MATERIALEN

In 2019 – 50 jaar na de ontwikkeling – wijdde HEWI een heruitgave aan Systeem 111. Sindsdien is 111 verkrijgbaar in de matte uitvoering met twee verschillende bevestigingstechnieken. Enerzijds de minirozet en de platte rozet in tweekleurige uitvoering. Daarnaast is Systeem 111 ook verkrijgbaar in de matte roestvrijstalen variant. De verschillende materiaalopties, hoge functionaliteit en geselecteerde kleuren maken System 111 tot een designicoon onder de deurkrukken. Dankzij het uitgebreide assortiment kunt u de 111 op verschillende manieren gebruiken.

HEWI Merkfoto
Merk informatie

Over HEWI

Innovatief door traditie: Al meer dan 90 jaar ontwikkelt HEWI producten die altijd gericht zijn op mensen en hun individuele behoeften. Onze maatschappij is aan het veranderen en daarmee ook de eisen die aan de architectuur en het productontwerp worden gesteld. HEWI gaat deze uitdagingen aan en ontwikkelt innovatieve oplossingen op het gebied van sanitair […]